contacteaza-ne
 
 
   
 

HORMONII

Hormonul este o substanta produsa de o glanda, care este transportata de sange pentru a actiona asupra unuia sau a mai multor organe, a caror activitate o controleaza sau o modifica. Glanda care secreta un hormon este o glanda endocrina. Asa cum exista glande endocrine diferite, asa exista si hormoni diferiti. De exemplu, cand corpul nostru incepe sa se raceasca, tiroida, o glanda situata in partea din fata a gatului da alarma. Ea transmite un mesaj in intregul corp, eliminand in sange o substanta in cantitate mare numita tiroxina. Tiroxina este unul dintre cei doi hormoni produsi de tiroida. Tiroxina este transportata la toate organele, dar numai unele dintre ele vor reactiona.

HIPOTALAMUSUL SI HIPOFIZA

Mai multe glande endocrine se afla sub controlul unui "centru de comanda" care este hipotalamusul, situat la baza creierului.
El secreta hormoni care actioneaza asupra unei glande mici, aflata dedesubtul lui, denumita hipofiza. La randul ei, hipofiza, secreta hormoni ce controleaza activitatea altor glande endocrine. De exemplu, producerea tiroxinei de catre tiroida e reglata de hipofiza, care la randul ei e controlata de hipotalamus.
Hipofiza, insa, produce ea insasi hormoni, cum ar fi hormonul de crestere, care actioneaza direct pe organele tinta, si nu indirect, prin intermediul altei glande.Un individ la care hormonul de crestere este produs in cantitate insuficienta va fi foarte mic in inaltime. Daca producerea hormonului este exagerata individul va fi excesiv de inalt.

TIPURI DE HORMONI:
INSULINA- unele persoane, suferind de o boala denumita diabet, sunt incapabile sa fabrice acest hormon, care in mod normal e produs de pancreas, glanda situata in apropierea stomacului. Insulina are ca efect scaderea concentratiei unei substante din sange denumita glucoza. In absenta ei, sangele se incarca cu o cantitate mult prea mare de glucoza, ceea ce poate declansa coma.
ADRENALINA- glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor, elibereaza un hormon denumit adrenalina, care accelereaza ritmul cardiac si dilata vasele sangvine care iriga muschii. Muschii primesc mai mult oxigen si mai multe alimente digerate si astfel sunt capabili de eforturi mai mari: atunci cand ti-e frica,alergi mai repede.

MACSIM MARIA ALEXANDRA

HORMONII
Productia de hormoni

Hormonii sunt produsi si eliberati direct in sange de catre glandele endocrine si de catre celulele nervoase specializate. Ei sunt eliberati sub controlul sistemului nervos sau ca reactie la schimbarile compozitiei chimice a sangelui. Hormonii regleaza procese fiziologice de termen scurt precum digestia, si schimbarile de termen lung precum cresterea corpului si dezvoltarea organelor de reproducere.
Hormonii sunt, de obicei, factorii responsabili pentru controlul celulelor tinta, de exemplu prin reglarea procentului la care acestea consuma substantele nutritive si elibereaza energie, sau a faptuli ca daca acestea trebuie sau nu sa produca lapte,par sau alti produsi ai proceselor metabolice ale corpului.
Principalele glande endocrine sunt: glanda tiroida, suprarenala si glanda paratiroida, o parte a pancreasului, precum si ovarele, la femei, si testiculele, la barbati. Printre hormonii produsi de aceste glande se numara tiroxina, adrenalina, insulina si hormonii sexuali precum estrogenul si testosteronul, toate cu un puternic efect asupra corpului.
Toate glandele din sistemul endocrin sunt controlate de o glanda principala, numita glanda pituitara, situata in centrul capului.

COSTACHE IOANA
ALEXANDRA



 
 
despre noi colectivul de redactie contact