contacteaza-ne
 
 
   
 

PANDA ROSCAT

Panda roscat, sau micul panda (Ailurus fulgens), nu este la fel de cunoscut ca marele panda, desi locuieste pe o zona mult mai intinsa- din muntii Himalaya pana in sudul Chinei. Exista doua subspecii. In clasificarea atat a marelui panda cat si a micului panda, unii oameni de stiinta l-au situat in fam. Procyonidae alaturi de ursuletii spalatori. Altii ii grupeaza separat in fam. Ailuridae.
Panda roscat are o lungime a corpului si a capului de 50-60 cm. Are blana lunga moale, ruginiu inchis. Coada sa stufoasa constituie circa doua treimi din lungimea corpului si are inele mai deschise. Cea mai mare parte a blanii de pe fata are culoarea mai deschisa decat corpul, botul si varfurile urechilor sunt albe.
Panda roscat traieste mai adesea in desisuri cu bambusi si paduri montane la inaltimi de 1.800-4.000 m. Este activ in amurg si noaptea, cand consuma un regim alimentar in principal vegetarian. Uneori se hraneste cu insecte, rozatoare mici, pui de pasari si ouale pasarilor. Este un catarator excelent si isi petrece o mare parte din timp cautand hrana in copaci.
Perioada de impierechiere este intre ianuari-martie, si femela naste in medie 2 pui micuti dupa o perioada de gestatie de 115-145 zile. Ea se pregateste construind un cuib din ramurele si frunze. Puii nou-nascuti, desi au blana, sunt orbi si neajutorati. Ochii se deschid dupa circa 18 zile si incep sa consume hrana solida dupa varsta de 4 luni. Devin maturi din punct de vedere secsual la 18 luni. Masculul nu ia parte la cresterea puilor.
In ciuda formei sale, panda rosat se catara agil printre copaci folosindu-si ghearele ascutite. Adesea el se odihneste pe o ramura cu picioarele atarnand in aer si burta latita pe creanga.
Speciile variaza in privinta sociabilitatii, cat si in ceea ce priveste marimea teritoriului. Ei sunt in general solitari. Simtul mirosului este foarte dezvoltat, dar sunt bune si simtul tactil, auzul si vederea.
Masculul panda roscat isi marcheaza teritoriul folosindu-si glandele anale de miros si defectand la intervale regulate.

 
 
despre noi colectivul de redactie contact